Werken bij De Kernen

Weet u wat asbest is?

Soms is asbest gevaarlijk. Maar vaak ook niet. 

Asbest was vroeger een geweldig bouwmateriaal. Pas later bleek asbest gevaarlijk te zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden. Asbest komt vooral voor in oudere woningen, gebouwd tussen 1945 en 1993. 

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Asbest bestaat uit veel kleine vezels. Als deze vezels loskomen en u ademt deze in, dan verhoogt dit de kans op kanker. Ziek worden van asbest, hangt af van hoe lang en hoe vaak iemand deze vezels heeft ingeademd.

Twee soorten asbest

Er zijn twee soorten asbest: losgebonden en hecht gebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hecht gebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Als uw woning asbest heeft, dan is dit hecht gebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang u het er niet in boort, het zaagt, schuurt of het breekt. 

Verboden: boren, zagen, schuren of breken

U kunt zonder risico wonen in een huis met hecht gebonden asbest. Blijf er alleen vanaf. Het is verboden in dit soort asbest te boren, zagen of schuren of dit materiaal te breken.

Bel of mail ons bij twijfel of schade

Is het materiaal in uw woning beschadigd? Of wilt u graag in uw huis klussen en u twijfelt of er asbest in zit? Bel ons op telefoon 088 58 24 000 of mail naar infodekernennl. Wij helpen u graag verder.

Downloads
Asbest folder