Asbest

Weet u wat asbest is?

En denkt u bij asbest meteen aan gevaar? In sommige situaties kan asbest gevaarlijk zijn. Maar vaak ook niet. Hier leest u er meer over.  

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen en leek vroeger een geweldig bouwmateriaal. Pas later bleek asbest gevaarlijk te zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden. Asbest komt vooral voor bij oudere woningen, die met name gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.


Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Het bestaat namelijk uit hele kleine vezeltjes. Als deze vezels loskomen en u ademt deze deeltjes in, dat verhoogt dit de kans op kanker. Of u ziek wordt van asbest, hangt af van hoe lang en hoe vaak u deze vezels hebt ingeademd.


Verschillende soorten

Er zijn twee verschillende soorten asbest: losgebonden en hechtgebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hechtgebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Als uw woning asbest heeft, dan is dit hechtgebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang u het niet bewerkt.


Niet boren, zagen, schuren of breken

U kunt zonder risico wonen in een huis met hechtgebonden asbest. Zorg er alleen goed voor dat u de materialen waarin hechtgebonden asbest zit, niet bewerkt! Dit betekent dat u in deze materialen niet mag boren, zagen of schuren en dat u deze materialen niet mag breken!


Bij twijfel? Vraag ons advies.

Is het materiaal in uw woning beschadigd? Of wilt u graag in uw huis klussen, maar u twijfelt of er asbest in zit? Bel of mail dan met ons. Wij helpen u graag verder.

Downloads

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden