Asbest

Weet u wat asbest is?

En denkt u bij asbest meteen aan gevaar? Soms kan asbest gevaarlijk zijn. Maar vaak ook niet. Hier leest u er meer over.  

Asbest is een verzamel naam voor mineralen en leek vroeger een geweldig bouwmateriaal. Pas later bleek asbest gevaarlijk te zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden. Asbest komt vooral voor bij oudere woningen, gebouwd tussen 1945 en 1993.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Het bestaat namelijk uit hele kleine vezels. Als deze vezels loskomen en u ademt deze deeltjes in, dan verhoogt dit de kans op kanker. Of u ziek wordt van asbest, hangt af van hoe lang en hoe vaak u deze vezels hebt ingeademd.

Soorten asbest

Er zijn twee soorten asbest: losgebonden en hecht gebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hecht gebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Als uw woning asbest heeft, dan is dit hecht gebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang u het niet bewerkt.

Verboden: boren, zagen, schuren of breken

U kunt zonder risico wonen in een huis met hecht gebonden asbest. Blijf alleen van dit soort asbest af. Het is verboden in dit soort asbest te boren, zagen of schuren of dit materiaal breken.

Bel of mail ons bij twijfel of schade

Is het materiaal in uw woning beschadigd? Of wilt u graag in uw huis klussen, maar u twijfelt of er asbest in zit? Bel ons op telefoon 088 58 24 000 of mail ons naar infodekernennl. Wij helpen u graag verder.

Downloads

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden