Werken bij De Kernen
Ik huur Leefomgeving Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms angst.

Ook brengt deze tijd saamhorigheid. Ruzies worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, mensen helpen de kwetsbare medemens. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden. Maar soms lukt het niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan normaal. En kun je minder verdragen van elkaar. Daarom hieronder enkele tips.

TIPS
  • Ga je klussen en geeft dit geluidsoverlast? Geef dat dan door aan de buren. En geef aan hoe lang het duurt. En houd rekening buren die thuis moeten werken.

  • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier rekening mee. 
  • Als je boos bent, kan rustig praten lastig zijn. Wacht daarom tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt. Dan komt je boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.
  • Normaal gesproken is een persoonlijk gesprek het best. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.
Kom je er niet uit met de buren?

Dan kan buurtbemiddeling met vrijwillige buurtbemiddelaars helpen met een gesprek met je buren. Samen kijken naar oplossingen. In deze tijd is dat moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Buurtbemiddeling is wel gewoon open voor een telefonisch adviesgesprek. En om te overleggen wat je in jouw situatie kan doen. Of als je je verhaal kwijt wilt. 

Drie organisaties verzorgen Buurtbemiddeling in het werkgebied van De Kernen. Zie hieronder. Wil je tips over hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op www.problemenmetjeburen.nl. 

Gemeente Druten en Gemeente West Maas en Waal:

www.buurtbemiddelingsterker.nl

tel: 088-00 11 333

 

Gemeente West Betuwe, Gemeente Zaltbommel en Gemeente Maasdriel:

www.elkwelzijn.nl/Buurtbemiddeling

tel: 0345 – 225 000

 

Gemeente Wijchen   

www.buurtbemiddelingwijchen.nl

tel.: 024-64 18 459