Alle zeilen weer bij

Publicatiedatum: 16-08-2010

Als ik op vakantie ga, probeer ik zoveel mogelijk alle beslommeringen in Nederland te laten liggen. En dat lukt ook heel aardig moet ik zeggen. Maar ik ontkom helaas niet altijd aan een koude douche bij terugkomst. Er is altijd wel iets gebeurd… Dus ik kan flink aan de bak!

Nu ik net weer terug ben, is de huurmarkt nog verder op slot en raken nog meer mensen in de knel. Of ze willen in deze onzekere periode geen kosten maken voor een verhuizing of de aankoop van een woning. De strengere regels van de banken helpen daar ook niet bij. Dat stond met grote koppen in de krant afgelopen week. Geen prettig nieuws! En heeft Aedes, de koepelorganisatie voor de woningcorporatie, een brandbrief naar informateur Ivo Opstelten gestuurd. Hierin verzoekt Aedes om de huren voortaan met 1 procent extra te mogen verhogen. Anders dreigen ‘verloedering en verpaupering’. U zult er wellicht niet vrolijk van worden en daar kan ik helemaal inkomen. Ik ook niet!

Doen we echter niets aan de grote kloof tussen huren en kopen, dan ontstaat er een impasse met grote negatieve gevolgen, ook voor u als huurder. Als mensen met een gestegen inkomen en een andere (luxer) woonwens, toch blijven zitten in een voor hun inkomen te goedkope woning, dan komt die goedkopere woning (huur of koop!) niet beschikbaar voor de groep die een inkomen heeft dat net iets lager ligt. Dan komt een sociale huurwoning niet snel beschikbaar voor bijvoorbeeld een starter. En lopen wachttijden voor dergelijke woningen alleen maar op, terwijl we eigenlijk goedkope huurwoningen genoeg hebben. Daarom gaat De Kernen zich in haar woningbouwprogramma nog meer richten op de groep die wil doorstromen naar een duurdere huurwoning of naar een koopwoning. Ook verkopen we een deel van onze bestaande woningen voor een schappelijke prijs, juist om mensen een stap te kunnen laten maken in hun zogenaamde wooncarrière. Verloedering en verpaupering klinkt dramatisch. In ons werkgebied doen wij er alles aan om dat te voorkomen. Wij hebben onze (financiële) zaakjes goed op orde, maar in steden en op plekken waar corporaties minder goed in de slappe was zitten, of nog een forse verbeteropgave hebben, is dat doembeeld niet irreëel!

De politiek heeft veel invloed op de woningmarkt. Is die positief, dan hoort u mij niet. Maar het tegendeel lijkt waar te zijn. Wachtlijsten stijgen enorm als het nieuwe kabinet niets doet aan de hypotheekrenteaftrek en ‘scheefwonen’. „Dat zou echt desastreus zijn. Een ramp”, oordeelt Eric Bosman, woordvoerder van Aedes. En ik ben het met hem eens, maar ook veel andere deskundigen zijn dat. Er is politieke durf nodig en dat blijkt vooralsnog een schaars artikel. Laten we nu maar een begin maken met het afschaffen of beperken van overdrachtsbelasting en het beperken of afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Voor dat laatste zal toch een overgangstermijn nodig zijn van 10 of 20 jaar.

Hoewel wij gelukkig in een landelijke omgeving actief zijn, zijn sommige problemen dus niet altijd ook onze problemen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het effect van de verkeerde economische maatregelen in Den Haag, zal ook hier duidelijk voelbaar zijn. Alle zeilen dus bij de komende tijd! Ik hoop dat de storm snel gaat liggen.

Deel deze pagina