De herontdekking van het dorp; omdenkers bepalen de toekomst

Publicatiedatum: 04-01-2017

Wat een hoopgevend bericht las ik in de Gelderlander eind 2016; Dorpsplatform Appeltern heeft met steun van de Provincie ervoor gezorgd dat er een elektrische auto ter beschikking wordt gesteld aan het dorp. Het Dorpsplatform verdient een groot compliment! Met elkaar hebben ze dit voor elkaar gekregen. En ze vergroten zo de mobiliteit van de Appelterners. Het openbaar vervoer is er beperkt namelijk. Denk je eens in, hoe aantrekkelijk dorpen opnieuw worden als bewoners én anderen denken in mogelijkheden. En gaan ‘omdenken’ dus!

Steden kennen een ongelooflijke aantrekkingskracht; er is altijd iets te doen en alles is er aanwezig. Maar een stad heeft ook een duidelijke schaduwzijde. Zo las ik laatst dat mensen in steden over het algemeen ongelukkiger en eenzamer zijn dan in dorpen! Nou, dat is wel treurig zeg…. En steden, vooral Amsterdam, worden zo overspoeld door toeristen, dat deze minder leefbaar worden. 

Over dorpen kun je zeggen dat er steeds minder winkels zijn en nog meer zaken die er verdwijnen. Het zou kommer en kwel zijn op het platteland, dat vergrijst en krimpt. Dat boeit mij. Waarom denken we niet iets meer in mogelijkheden? Ok, de laatste winkel is gesloten in het dorp en scholen zijn ook niet overal meer open te houden, maar zijn dat écht de enige succesfactoren? Schijnt de zon dan meteen niet meer in het dorp? Ik som het maar even op…wat een dorp beslist wél heeft;

WIFI (!), verkeersluw, rustig, schonere lucht, natuur en ruimte in je achtertuin, mensen die elkaar groeten op straat, veiliger gevoel, spelende kinderen op straat, veel huis en tuin voor aanzienlijk minder geld dan in de stad. En dat alles niet eens aan de randen van Nederland! Nee, deze dorpen liggen gewoon hartstikke centraal. Ok, er rijden geen treinen en er is ook geen metro. 

Maar als we even wachten, rijden we straks in elektrische (zelfrijdende) auto’s en neemt de mobiliteit met sprongen toe. De toekomst van de dorpen zou er wel eens heel anders uit kunnen komen te zien de komende decennia. Ik nodig alle stedelingen uit eens een kijkje te nemen in de prachtige, leefbare achtertuin van Nederland. En kom dan vooral genieten! Een mooi idee meenemen mag ook, want omdenkers kan het platteland goed gebruiken.   

Inspiratie uit De Gelderlander: http://www.gelderlander.nl/regio/maas-en-waal/west-maas-en-waal/appeltern-krijgt-elektrische-dorpsauto-1.6700249

Deel deze pagina