De Kernen inventariseert woningbezit op asbest
Publicatiedatum: 14-04-2014
De Kernen heeft in een deel van haar woningbezit asbest. Dat is toegepast in woningen die zijn gebouwd (tussen ongeveer 1945 en 1994). De Kernen wil de mensen die in deze woningen wonen, deze bezoeken of er in werken, geen gezondheidsrisico’s laten lopen. De woonstichting saneert direct als asbest een hoog risico vormt. Als er geen risico is, verwijdert of isoleert De Kernen asbest op een natuurlijk onderhoudsmoment bij mutatie of saneert asbest bij sloop of renovatie. Search Ingenieursbureau B. voert de asbestinventarisatie namens de Kernen uit. Klanten wiens woning wordt geïnventariseerd, ontvangen hier bericht over.
Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt
In sommige situaties is asbest gevaarlijk. Maar vaak ook niet. Asbest is een verzamelnaam voor mineralen en leek vroeger een geweldig bouwmateriaal. Pas later bleek asbest gevaarlijk en is het daarom sinds 1993 verboden. Asbest kan dus voorkomen bij woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993. Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt, omdat het bestaat uit hele kleine vezeltjes. Komen deze vezels los en ademen mensen deze deeltjes in, dan verhoogt dit de kans op kanker.
Losgebonden en hechtgebonden
Asbest is er in twee soorten: losgebonden en hechtgebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hechtgebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Als een woning asbest heeft, dan is dit hechtgebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang mensen het niet bewerken.
Niet boren, zagen, schuren of breken
Mensen kunnen zonder risico’s wonen in een huis met hechtgebonden asbest. Het is zaak dat de materialen waarin hechtgebonden asbest zit, niet bewerkt worden. Dit betekent dat men in deze materialen niet mag boren, zagen of schuren of niet mag breken.
Als mensen twijfelen
Als mensen twijfelen over het materiaal in de woning, dan adviseert De Kernen haar klanten te bellen of te kijken op