De Kernen legt op 1.000ste woning zonnepanelen

Publicatiedatum: 29-06-2017

Mevrouw Schinkelshoek uit Appeltern, huurder van De Kernen, heeft samen met wethouder Ton de Vree van gemeente West Maas en Waal en voorzitter van de bewonerscommissie Hernen, Appeltern en Bergharen, Ton van den Berg, de zonnepanelen op haar woning op ludieke wijze onthuld.

In drie jaar tijd legt De Kernen op 3.000 huurwoningen zonnepanelen om daarmee bij te dragen aan lagere woonlasten voor haar huurders en aan een beter milieu. De woning in Appeltern is de 1.000ste in dit grote project. Een mijlpaal.   

Leefbaar en schoon

Ton de Vree: “Wij zijn trots op onze Woonstichting De Kernen die samen met ons de doelstelling voor een duurzame gemeente concreet in de praktijk brengt. 1.000 Huurwoningen met zonnepanelen leveren een flinke bijdrage aan het terugbrengen van de CO2 uitstoot, dit maakt onze mooie gemeente nog meer leefbaar. Voor de mensen die nu in West Maas en Waal wonen, werken en recreëren en voor volgende generaties.”

Mevrouw Schinkelshoek: “Ik ben blij met zonne-energie, want deze energie is schoner en veel voordeliger. Het is een luxe deze op mijn huis te hebben. ”Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: “Wij zetten flink in op duurzame zonne-energie. Voor ons heeft betaalbaar wonen door energiezuinige woningen de hoogste prioriteit. Eind 2018 hebben huurwoningen van De Kernen gemiddeld energielabel B of hoger.”  

Woonlasten omlaag met 22 tot 30 euro per maand

Met negen zonnepanelen kan ongeveer 22 tot 30 euro per maand bespaard worden op de elektriciteitsrekening. De Kernen stimuleert huurders ook zuinig met energie te blijven omgaan, omdat het gebruiksgedrag een belangrijke factor is voor de hoogte van de energierekening. 

75% van de huurders hebben straks zonnepanelen

Vanaf 2018 hebben 3.400 van haar 4.500 huurwoningen, zonnepanelen. Dan gaat het om 75% van onze huurders die zelf energie opwekken. De Kernen is al een tijd bezig haar woningen te isoleren. In 2014/2015 zijn er al op 420 woningen zonnepanelen gelegd. “Op deze schaal een duurzaam verschil is vrij uniek in Nederland,”  concludeert Marinus Kempe.  

 Deel deze pagina