Dichterbij dan ooit...

Publicatiedatum: 10-11-2014

Dat zingt BlØf in een prachtig nummer, hoewel in een hele andere context dan wat ik hier wil zeggen. Die mooie Zeeuwse band uit mijn geboortegebied slaat wel de spijker op zijn kop.

Mensenwerk

Dichterbij dan ooit geldt ook voor De Kernen. Ingegeven door onze eigen overtuiging, al ver voor de parlementaire enquête, vinden wij het belangrijk dichtbij onze klanten te staan. Daarom werken we in rayonteams, die door de nauwe samenwerking met elkaar, snel weten wat er in het dorp speelt waarin u woont. Wij zijn verantwoordelijk voor goede huurwoningen en daarmee ben ik het helemaal eens met minister Blok, dat dat onze primaire taak is. Toch is het minstens zo belangrijk dat wij onze verantwoordelijkheid nemen als wij signalen oppikken van onze klanten en direct met de leefbaarheid in en om de woning te maken hebben. Dat werk moet fors ingeperkt worden vindt Den Haag, want wij moeten ons alleen met de ‘stenen’ bezighouden. Hoe zonde is het om het enorme potentieel aan kennis, kunde en een waanzinnig groot netwerk van mensen in het lokale maatschappelijk werkveld en in de dorpen niet in te zetten? Wij kunnen voor een huurder vaak al verschil maken door één telefoontje te plegen met iemand uit ons netwerk. Of een half uurtje tijd besteden aan een klant en hij daarna weer zaken op de rit krijgt, simpelweg omdat we onze klanten en de buurt goed kennen. Het verhuren van woningen is en blijft gewoon zinvol mensenwerk. Dat snapt Blok ook wel, want netwerken zit bij politici in de genen. Ze hebben er immers zelf ook groot voordeel van de juiste mensen te kennen, die zinvol samenwerken en netwerken. Alleen voor de mensen die het heel hard nodig hebben en soms aan de randen van een netwerk bungelen, gooit hij deur dicht. Ik begrijp dat niet.

Sssst….Leefbaarheid

Fijn, dat er nog net vanuit Den Haag wordt gezegd, dat we investeringen in leefbaarheid moeten beperken. Daarom fluister ik dat wij nog een bescheiden leefbaarheidsfonds hebben en roep ik het liefst van de daken; ‘Maak daar alsjeblieft dan ook gebruik van!’ Kijk op de pagina Leefbare dorpen.         

Versterken positie huurders

Blok vindt gelukkig wél dat de positie van huurders versterkt moet worden. Daar ben ik het helemaal mee eens, overigens ruim voor de parlementaire enquête. Wij vinden al lange tijd dat huurders meer invloed moeten krijgen. Daarom denken bij ons de huurdersbelangenverenigingen mee over diverse onderwerpen als de huurverhoging, het huurbeleid, de dienstverlening enzovoort. En ligt er nu een voorstel om de nog ietwat traditionele huurdersbelangenverenigingen om te vormen, zodat ze meer en andere invloed kunnen hebben dan in het verleden. 

Marinus Kempe

Deel deze pagina