Dit doet de ronde bij De Kernen…

Publicatiedatum: 21-10-2013

De laatste paar weken heb ik een groot deel van ons werkgebied gezien tijdens twee rondes met de bus. Eén ronde was samen met de gemeente Zaltbommel. Samen hebben we een aantal projecten in de Bommelerwaard bekeken en met elkaar de opgedane ervaringen en uitdagingen gedeeld; wat was goed en wat kan beter?

En hebben we naar de toekomst van het gebied gekeken. Waar kunnen we nog meer samenwerken en elkaar versterken? Wat kunnen wij nog steeds doen en wat niet meer? Door elkaar zo te betrekken bij elkaars werk, leren we meer en zien we samen ook meer kansen. We denken in mogelijkheden en dat is een ontwikkeling die ik toejuich.   

Participeren

We zagen gelukkig ook dat er veel kracht en mogelijkheden in de dorpen zelf zit, en veel zin bij de mensen samen de handen uit de mouwen te steken. Een positief effect van deze crisis zou ik bijna willen zeggen – wél de enige als u het mij vraagt – maar een wezenlijke! Steeds meer mensen voelen zich direct  betrokken bij hun eigen leefomgeving en hebben hier steeds meer voor over. Ze laten écht zien wat participeren is en hoeveel plezier dit kan geven. Wat mij het meest opviel: we worden steeds creatiever! 

Vindingrijk

Dat laatste heb ik ervaren tijdens een ronde langs de initiatieven van mensen die wij gesteund hebben vanuit ons Leefbaarheidsfonds. Wat ontzettend veel enthousiasme en positiviteit zag ik er. Mensen die zich allemaal op vrijwillige basis inzetten voor iets leuks in hun dorp. En dat varieerde van een uniek mobiel trefpunt in de vorm van een pipowagen (zie foto) in Kerkwijk, tot de kinderboerderij in Wamel en van een beweegtuin in Dreumel tot en met de mooie mogelijkheden in het serene kerkje in Hurwenen. En heb ik bijzonder genoten van de mooie animatiefilm in bezoekerscentrum Heerewaarden . Leefbaarheid is en blijft mensenwerk. We zijn blij dit nog steeds te kunnen steunen, zodat de leefbaarheid in de kernen, ondanks het teruglopen van voorzieningen in sommige gevallen, toch heel groot kan blijven.

Marinus Kempe

 

Deel deze pagina