Dorpsraad Hurwenen, gemeente Maasdriel, aannemer en De Kernen bloggen samen

Publicatiedatum: 01-05-2015

Hurwenen, een prachtig groene plek in de Bommelerwaard!

Groene omgeving en goed voor de portemonnee

“Ik val meteen met de deur in een energiezuinig huis.  Hurwenen heeft er maar liefst zes van. Woningen die voor 100% voldoen aan de wens van niet alleen onze klanten, maar ook die van het dorp. Zo staat in het dorpsplan van Hurwenen dat ze een aantrekkelijk woningaanbod wil, dat voor mensen betaalbaar is. Ook moeten deze woningen een relatie hebben met de groene omgeving en een goed leefklimaat en het milieu. Passend bij het landschappelijk karakter en de bevolking van Hurwenen is het zoeken naar milieuvriendelijk bouwen en wonen. Voila! Ik ben erg blij dat wij als De Kernen hier samen met de aannemer Van der Maazen, op een hele prettige manier in zijn geslaagd. Want voor onze huurders betekent dit nogal wat. Zij wonen in een huis waar de energielasten veel lager zullen uitvallen dan zij gewend waren.  Ik wens ze veel woonplezier in het groene Hurwenen.

Marinus Kempe, directeur-bestuurder De Kernen 

 

Fundamentele keuze

“Energiezuinig bouwen is voor ons een fundamentele keuze geweest. We zijn hierin gespecialiseerd en hebben al jaren ervaring. In 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen in Nederland energieneutraal gebouwd worden. In Hurwenen zijn we er bijna. De woningen zijn gebouwd met een zogenaamde EPC van 0,18. De EPC-eis bij nieuwbouwwoningen in 2015 is 0,4. Deze gaat dus naar 0 in 2020. Het enthousiasme van nieuwe bewoners, daar doen we het voor. Mensen zijn zoveel comfort in een woning vaak niet gewend. En de lage energierekening is helemaal fantastisch. Samen met De Kernen zijn we dit ‘groene avontuur’ al voor de tweede maal aangegaan. Ook in Maasbommel hebben we zeer energiezuinige woningen gebouwd. En daar zijn de mensen heel erg tevreden. En als zij dat zijn, ben ik dat ook.”
Theo van der Maazen, directeur Van der Maazen Bouwgroep

Organische groei en leefbaarheid

“De Dorpsraad Hurwenen vindt dat de ontwikkeling van Hurwenen gebaseerd moet zijn op het in stand houden van de leefbaarheid en het faciliteren van de diverse bevolkingsgroepen (jong en oud), om de huidige diversiteit te waarborgen. Een organische groei van de bevolking in de periode 2015/2030 naar circa 1.000 inwoners is daarvoor noodzakelijk en wordt als haalbaar geacht. Leidraad in de vormgeving van de nieuwe woningbouw is het groene karakter en het bewust omgaan met milieu en energie. Nieuwbouw heeft waar mogelijk een innovatief karakter. De Dorpsraad juicht daarom de komst van de nieuwe energiezuinige woningen aan het Wielewaalpad van harte toe.”

Dorpsraad Hurwenen

 

Groene ambities van het dorp

De zes opgeleverde woningen passen bij de wensen van Hurwenen, sluiten aan bij de visie van De Kernen én van de gemeente om te bouwen naar behoefte.  Een pracht prestatie! Het dorp heeft groene ambities en hecht veel waarde aan een groene omgeving en leefklimaat. Juist om deze reden maakte de gemeente een bestemmingsplan voor de Wielewaallaan dat volledig de ruimte biedt om deze ambities waar te maken. Omringd door een overwegend groene wereld, maar ook vlakbij de A2 en het treinstation, is van Hurwenen een groeiend forensendorp.  De gemeente zal de ontwikkelingen op de woonmarkt en inwonersaantallen sterk in de gaten houden. Voorlopig kunnen we met de ruimte op de Wielewaallaan nog vooruit. Er zijn nog 12 kavels waarop inwoners hun groene droom helemaal zelf waar kunnen maken.

Gerard van den Anker, wethouder gemeente Maasdriel

 

Deel deze pagina