Een goed gesprek is de basis

Publicatiedatum: 29-06-2017

Een goed gesprek…Wat is het soms moeilijk elkaars standpunten te begrijpen en te willen begrijpen. Iedereen vindt overal wat van. We hebben een mening en die moet gehoord worden, online, offline, op een verjaardag. En meningen worden soms als feiten gepresenteerd, ook in een gesprek, maar dat is een ander hoofdstuk…

Ik zeg geloof ik niks nieuws, maar vraag we af waarom we er niet vaker in slagen een goed gesprek te voeren. Ik heb zo mijn eigen verklaringen. Het begint al thuis en op school. We leren misschien te weinig een goed gesprek te voeren. Op school leer je debatteren om anderen te overtuigen. Je ziet dit op TV en de politiek is er ook de hele dag mee bezig. Ook ligt de nadruk op het verdedigen van je standpunten en niet op luisteren. Niks mis mee natuurlijk in bepaalde gevallen, maar zo zitten we vooral in de modus om gelijk te krijgen. We maken ook steeds minder tijd voor een goed gesprek. Veel gaat via de app, mail enzovoort en moet snel. En tot slot blijven we toch stiekem invullen voor een ander… Best knap eigenlijk als je dat kunt, maar hoe vaak sla je de plank mis?   

Energie

Als je het mij vraagt is elkaar proberen te overtuigen verspilde energie. Dat is ook geen gesprek. Als je eens niet inzet op je gelijk krijgen? En luistert zonder oordelen? Dan ontstaat er opeens een prettig gesprek. Het vergt inspanning, dat wel, want mensen zijn behoorlijk geconditioneerd. Wij gedragen ons voor 95% onbewust, ook dat wist je vast al. Oude patronen en overtuigingen kunnen ons behoorlijk dwars zitten. 

Waarom ik dit schrijf?

Omdat een goed gesprek je veel oplevert. Het goede nieuws is dat je weinig hoeft te zeggen! Luisteren is eigenlijk beter op zijn plaats. Stephen Covey zei eens: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.” Luisteren is de belangrijkste vaardigheid die je kunt ontwikkelen...Horen wat er niet gezegd wordt. Open vragen stellen helpt. Ik hoop dat we dit vaker willen proberen… na de vakantie. Dan zijn we even uit ons dagelijkse patroon gestapt en beginnen we weer met frisse moed. Want een goed, gelijkwaardig gesprek voeren is ook een onmisbaar onderdeel om samen verder te komen met onze netwerkorganisatie. 

Fijne vakantie!  
Marinus Kempe

 

Deel deze pagina