Feestelijk finish zonnepanelenproject Rivierengebied

Publicatiedatum: 27-11-2018

De Kernen heeft in 35 dorpen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen, West Maas en Waal en Druten en Wijchen in totaal op zo’n 3.400 sociale huurwoningen zonnepanelen gelegd. De corporatie vierde de feestelijk finish van deze ‘duurzaamheidstrein’ op 26 november jl. in Wamel samen met huurders, Bewonersraad, wethouders en andere belangstellenden.

Groene winsten
Zo’n 75% van de huurders van De Kernen ervaart de voordelen van zonne-energie. Dit levert een forse besparing op. In de portemonnee scheelt het 3.400 huurders met zonnepanelen gezamenlijk circa € 1 miljoen euro per jaar op de stroomrekening en het scheelt 3 miljoen kg Co2 uitstoot per jaar. Goed voor de lokale economie in het Rivierengebied en het milieu.  

Fors aantal woningen

De Kernen heeft twee projecten uitgevoerd. Eén van 3.000 woningen binnen drie jaar tijd. En één project in 2014-2015 waarbij op 420 woningen met behulp van de Gelderse Impulsgelden zonnepanelen zijn gelegd. Dit eerste project is aanleiding geweest nog meer te willen doen voor meer huurders. Zo’n 75% van de 4.500 huurders van De Kernen profiteert nu van zonne-energie, zonder daarvoor zelf een investering te hoeven doen.   

Draagvlak Bewonersraad

De Bewonersraad van De Kernen is vanaf het begin betrokken geweest bij dit ambitieuze project. Samen met de Bewonersaad is besloten tot een eenmalige verhoging van de huur met 1% in 2014. In combinatie met investeringen vanuit De Kernen, was het toen mogelijk het project te realiseren op deze grote schaal, Vertegenwoordigers van de Bewonersraad Mariet Vanderbroeck en Meindert Tegel, liepen daarom als eersten door de finish.  

Wethouders duurzaamheid: De Kernen maakt een uitzonderlijk verschil in onze gemeenten

Ton de Vree, wethouder gemeente West Maas en Waal, Gijs van Leeuwen, wethouder gemeente Zaltbommel André Springveld, wethouder gemeente Druten en Erik van Hoften, wethouder gemeente Maasdriel, waren bij deze finish. Zij spraken unaniem uit dat De Kernen een uitzonderlijk verschil maakt in het Rivierengebied. Landelijk heeft gemiddeld 3% à 4% van de huishoudens zonnepanelen tegen 75% van de huurders van De Kernen. Hiermee vult De Kernen de ambitie in op het gebied van duurzaamheid en zet samen met de gemeenten vervolstappen, onder meer met projecten om huurwoningen betaalbaar duurzaam te maken. Deze kennis gaat helpen bij andere woningen in de gemeenten. De Kernen werkt actief mee aan het uitvoeren van de duurzaamheidsambities, aldus de wethouders.  

Betaalbare woonlasten

Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: “Wij zijn er voor mensen met een smalle beurs. Energielasten maken een groot deel uit van de woonlasten. Als corporatie willen we woonlasten laag houden. Dit hebben we gedaan door fors in te zetten op het verlagen van de energielasten. Bovendien willen en moeten we verduurzamen. Met Aedes (de koepel voor woningcorporaties) is afgesproken dat alle corporaties in 2020 op energielabel B moeten uitkomen. Wij komen eind dit jaar uit op label A gemiddeld. Daar zijn we erg blij om. We lopen nu voorop en dat geeft ons de ruimte goed na te denken over de volgende grote opgave: energieneutraal in 2050.Verduurzaming staat hoog op de strategische agenda van De Kernen.”

Deel deze pagina