Huurders vieren start zonnepanelen project

Publicatiedatum: 26-05-2016

Op 20 mei jl. heeft de straat Dorsvlegel 1 t/m 15 in Bergharen de start van het zonnige project van De Kernen gevierd. De komende drie jaar worden namelijk op 3.000 huurwoningen van Woonstichting De Kernen zonnepanelen geplaatst.

Betrokken huurders

In Bergharen is deze ‘rijdende zonnepanelentrein’ gestart. Ton van de Berg, voorzitter van de bewonerscommissie in de dorpen Hernen, Horssen en Bergharen, heeft de bewoners een spaarpotje overhandigd, een symbolisch cadeau om daarmee te benadrukken dat de bewoners mooi gaan besparen met behulp van zonne-energie. “We zijn als bewonerscommissie erg blij dat in de dorpen de huurwoningen steeds duurzamer worden en mensen hiervan kunnen profiteren. Voor niets gaat de zon op, want deze is gratis en het is ook beter voor het milieu.” 

De woningstichting zet fors in op duurzame zonne-energie. “Betaalbaar wonen door energiezuinige woningen, heeft hoge prioriteit”, vertelt Marinus Kempe, directeur-bestuurder bij De Kernen. “En, afspraak is afspraak; voor 2020 hebben huurwoningen van De Kernen gemiddeld energielabel B of hoger.”

Woonlasten omlaag met 22 tot 30 euro per maand

Woonlasten zo veel mogelijk beperken, wooncomfort verbeteren en bijdragen aan een beter milieu, dat is voor iedereen belangrijk.  De verwachting is dat negen zonnepanelen ongeveer 22 tot 30 euro per maand aan besparing op de elektriciteitsrekening opleveren.

75% van de huurders hebben straks zonnepanelen

Vanaf 2018 hebben 3.400 van haar 4.500 huurwoningen, zonnepanelen. Dan gaat het om 75% van onze huurders die zelf energie opwekken!  Marc van Wordragen, projectleider zonnepanelen bij De Kernen: “We zijn al een tijd bezig onze woningen te isoleren. Ook hebben we op al 420 woningen zonnepanelen gelegd in 2014/2015. Fijn dat we zo’n groot aantal duurzame woningen voor  klanten hebben. Dit is vrij uniek in Nederland.” 

Hoe haal je het maximale uit energiebesparing?

Marc: “We weten ook dat woonlasten verlagen niet alleen bereikt wordt door het leggen van zonnepanelen. Daarom praten we ook met huurders om hen te stimuleren zoveel mogelijk energie te besparen. En delen we tips. Een vries- of koelkast nooit ontdooien is bijvoorbeeld niet goed voor je elektriciteitsrekening en wassen op 30 graden in plaats van 40 graden bespaart ook fors. Het zijn geen ingewikkelde dingen die mensen hoeven te doen. Het lastige zit in het automatische gedrag van mensen. Als je nooit ergens op let qua energieverbruik, dan moet je echt even omschakelen om er wél op te letten. En je moet het zelf graag willen. Maar weet wel, je eigen invloed is dus ook erg groot op het verlagen van je energierekening.”  

Geld naar de goede dingen

Marinus Kempe: “De energiebesparende maatregelen van de afgelopen twee jaar zijn gerealiseerd door subsidiegeld van de Provincie (Gelderse Investeringsimpuls) en investeringen van De Kernen. Hiermee hebben we op 420 woningen zonnepanelen gelegd. De 1% extra huurverhoging uit 2014, lage rentes op nieuwe leningen en streng financieel beleid van De Kernen maken het mogelijk meer te doen voor huurders op het gebied van het energiezuinig maken van de woningen. We blijven graag de goede dingen doen.”

<youtubevideo style="width: 400px; height: 400px; display: inline-block; background: url(http://img.youtube.com/vi/uDcz56An-4I/0.jpg);"> <iframe style="display: block;" width="400" height="400" src="http://www.youtube.com/embed/uDcz56An-4I?" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe> </youtubevideo>

  

Deel deze pagina