Opvang vluchtelingen uit Oekraine

Publicatiedatum: 18-03-2022

Het is hartverwarmend dat zoveel mensen in ons land vluchtelingen willen helpen. Denkt u erover om vluchtelingen in uw huis op te vangen? Laat u goed informeren.

 • Opvang in een (huur) woning brengt mogelijk kosten met zich mee
  Als u mensen opvangt, brengt dit mogelijk extra kosten met zich mee. U biedt niet alleen onderdak, maar zorgt  mogelijk ook voor eten en drinken, kleding etc. Als dit langer duurt, heeft dit mogelijk gevolgen voor toeslagen en/of uitkering die u misschien ontvangt. Wilt u hier meer over weten? Stel uw vragen bij de gemeente waarin u woont.
 • Opvang is niet voor even
  Tijdelijke opvang kan langer kan duren. Dat heeft veel invloed op uw eigen woon- en leefsituatie. Het is goed dat u dat vooraf beseft. 
 • Is uw woning geschikt?
  Niet elke woning is groot genoeg om er voor langere tijd met veel mensen in te wonen. Dit kan veiligheids- en gezondheidsrisco’s opleveren, omdat er sprake is van overbewoning. Als u overweegt om vluchtelingen in huis op te vangen, raden we u aan contact met ons op te nemen. Dan bespreken we uw persoonlijke woonsituatie.  
 • Meld het bij ons
  Als u vluchtelingen in huis wilt u opvangen, kunt u contact opnemen met Vluchtelingenwerk Nederland. Zij coördineren de opvang van vluchtelingen en kunnen u verder informeren. Meld het ook bij De Kernen. Dan zijn wij op de hoogte van uw situatie. Neem hiervoor contact op met een van onze woonconsultenten. 

Meer informatie?
10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb
VluchtelingenWerk Nederland
Rijksoverheid

 

Deel deze pagina