Passend toewijzen, kan het ook in gewoon Nederlands?

Publicatiedatum: 18-12-2015

Passend toewijzen, tja wat moet je je daar nu bij voorstellen? Dat is een maatregel uit de Nieuwe Woningwet. Ook al staat het er in prima Nederlands, dan begrijp ik dat u het nog niet helemaal begrijpt…Wat is er aan de hand?

Passend toewijzen wil zeggen dat woningcorporaties huurwoningen alleen mogen verhuren (toewijzen) aan mensen van wie het inkomen past bij de huurprijs van de woning. Nog weer anders gezegd, als je inkomen laag is, mag de (sociale) huur niet te hoog zijn. Hier gelden strikte regels voor. Den Haag heeft op zich wel een punt met deze wet. Ze wil voorkomen dat mensen met lage inkomens niet in de problemen komen door te hoge woonlasten. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. 

Keuzevrijheid
Aan de andere kant zie ik helaas dat de keuzenvrijheid van huurders nu wel kleiner wordt. Waar je voorheen nog kon kiezen voor een iets duurdere, energiezuinige huurwoning (dus minder energiekosten), kan dit helaas steeds minder voor mensen met de laagste inkomens. We hebben hier een overzicht van gemaakt. 

Betaalbaarheid
Den Haag kijkt helaas niet naar de totale woonlasten (huur -en energiekosten). Wij wél. We blijven ons hard maken om zoveel mogelijk energiezuinige woningen bereikbaar te houden voor mensen met de laagste inkomens. Want energiezuinig wonen zorgt voor een lagere energierekening én comfortabel wonen. En dan praat ik nog niet eens over duurzaamheid.

Alleen voor nieuwe verhuringen
Voor u als zittende huurder is er niks aan de hand. Alleen moet u wel weten, dat voor mocht u willen verhuizen, er nieuwe regels zijn.

Meer weten, kijk ook eens op www.woongaard.com.

Marinus Kempe

Deel deze pagina