Perspectief

Publicatiedatum: 14-03-2013

De wereld verandert, verandert ons denken dan ook? Ja, daarvan ben ik overtuigd. Ons denken over situaties of mensen wordt bepaald door wat we horen, zien of meemaken. We staan de hele dag onder invloed van berichten van vrienden, familie, collega's en de media.

We trekken ons die mening aan, blijkt uit verschillende onderzoeken. Let maar eens op jezelf; als een goede vriend je iets vertelt, dan neem je dat makkelijk aan. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat er in de media staat; de berichten over de slechte economie, de crisis, de malaise op de huizenmarkt. We trekken het ons aan en worden er niet vrolijker van. En ook dat wordt allemaal onderzocht en gemeten. We noemen dat met z'n allen consumentenvertrouwen. Zo'n vaak gehoorde term, dat je er bijna niet meer over nadenkt. Maar 'vertrouwen' en 'consumenten' gaan eigenlijk niet zo goed samen, omdat hier alleen maar een economische relatie mee wordt bedoeld. 

Wanneer hebben ze het in het NOS-journaal een keer over 'het vertrouwen in elkaar is met 10% gestegen ten opzichte van februari 2013.' En dat geïllustreerd met zo'n fraaie grafiek mét groene lijn naar boven. Daar zit ik nu met smart op te wachten! Zou dat ons perspectief veranderen? Dergelijke berichtgevingen? Dan bekijk je je buurman misschien een keer met andere ogen. Ik ben toch benieuwd hoe dat uitpakt. Ik pleit daarom graag voor een ander soort vertrouwen. Meer vertrouwen in de goede bedoelingen van elkaar, van de mensen die in bedrijven als de onze - want daar kan ik alleen voor pleiten - met hart en ziel werken aan een betere leefomgeving, aan klanttevredenheid, aan goede huisvesting. We vermannen ons tegen de slechte reputatie van de branche, omdat een paar mensen niet het vertrouwen verdienden de afgelopen jaren. Dat is dan ook ons en uw laatste referentiekader. Als er iets vervelends gebeurt en je hoort daarna iets dat je daamee in verband kunt brengen, dan is je denken al helaas beïnvloed (lees vertroebeld). Natuurlijk moet je altijd je gezond verstand blijven gebruiken en alert zijn op mensen zonder goede bedoelingen. Maar doorgaans zijn we met z'n allen heel goed in staat dat onderscheid te maken. Laat de NOS dat soort vertrouwen eens in een grafiek vastleggen.

 

Inmiddels hebben we al ongeveer vier enquetes van de NOS ontvangen en beantwoord. Geen enkele ging over vertrouwen in elkaar hebben. Ik kijk met nieuwsgierigheid uit naar de volgende enquete….

Marinus Kempe

 

 

Deel deze pagina