Prinsjesdag: wat brengt deze regering voor u het komend jaar?

Publicatiedatum: 20-09-2013

Deze week kwam Prinsjesdag weer voorbij. Veel dingen om vrolijk van te worden zijn helaas vooraf niet naar boven gekomen…Toch kijken we altijd uit naar die derde dinsdag in september. En we stellen ons de vraag: Wat betekent dit voor iedereen?

 

Deze regering heeft het niet zo op met woningcorporaties. De forse verhuurdersheffing lijkt écht door te gaan. Er is maar weinig gehoor in de Tweede Kamer voor de roep dat dit ten koste gaat van huurders.

Ik snap dat iedereen iets bij moet dragen als het niet goed gaat in ons land. Maar ik vind het niet oké dat juist mensen met een kleine beurs een flinke rekening krijgen en daarnaast ook nog eens door andere bezuinigingen worden getroffen. Onze medewerkers merken dagelijks dat steeds meer mensen krap bij kas komen zitten. Ook merken we dat mensen door onder meer financiële problemen, vaker minder tolerant zijn. Hierdoor ontstaat er soms gedoe met de buren of de buurt. Dit vraagt weer extra inzet van onze medewerkers.  

Scherp blijven

Naast deze vervelende situatie, moesten we door de heffing een rem zetten op de bouw van nieuwe huurwoningen. Het principeakkoord tussen Aedes (onze branchevereniging) en de kabinet verandert daar hoegenaamd niets aan! Jammer, nee droevig, want voor ons als corporatie betekent dit gewoonweg schrappen in de bouwproductie (met als gevolg het wegvallen van werkgelegenheid) en extra verhogen van de huren. De heffing zal  concreet ongeveer twee maanden huur per woning per jaar bedragen. Geld dat De Kernen dus aan extra belasting moet betalen aan de overheid. En ja, uiteraard letten wij sterk op onze bedrijfskosten. We hebben gesneden in ons personeelsbestand, een andere automatiseerder gekozen die goedkoper is, autokosten teruggedrongen en een bedrijfspand afgestoten. En we blijven opletten waar dingen slimmer en goedkoper kunnen en toch de dienstverlening aan u als huurder goed uit te voeren.

Wat doe ik er verder aan?

De afgelopen tijd heb ik samen met anderen geprobeerd om politici duidelijk te maken dat de heffing  grote gevolgen heeft voor werkgelegenheid in de bouw en aanverwante bedrijfstakken. Dat kost ww-uitkeringen, er komen geen BTW en andere belastingen binnen en het treft huurders veel te hard.  Ik blijf mij inzetten dit uit te leggen aan politici in Den Haag, in de hoop dat ze er écht iets aan gaan doen!

Lichtpuntjes

Toch ben ik niet van het somberen. De komende jaren investeren we fors in het verbeteren en isoleren van onze bestaande huurwoningen, want minder stookkosten zorgt voor lagere woonlasten voor onze huurders. En we kunnen een beperkt aantal projecten die we eerder stilgelegd hadden, toch weer op gang brengen! Mooi nieuws om mee te eindigen. 

 

Deel deze pagina