Sombere wolken boven woningbouw Het Leeuwse Veld?

Publicatiedatum: 07-02-2011

Hoe somber zijn nu eigenlijk de sombere wolken boven de uitbreiding van Beneden Leeuwen? Wordt het onweer of trek de bui over zonder dat we echt nat worden?

West Maas en Waal is één van de zes gemeenten waarin De Kernen actief is. De discussie rond een mogelijke overproductie speelt natuurlijk niet alleen in Leeuwen. De afgelopen jaren is door ons in samenwerking met de Provincie geduwd en getrokken aan veel woningbouwplannen in ons hele werkgebied (35 dorpen). Niet omdat we dan samen zo lekker bezig waren, maar omdat beiden ervan overtuigd waren dat de woningbouw echt op gang moest komen. Ook, of misschien juist in gemeenten waar lange tijd weinig was gebouwd. Vooral daar zijn bepaalde doelgroepen niet of nauwelijks aan bod geweest in de woningbouw.

 

Geen overproductie

Als corporatie zijn wij beducht op overproductie. Daarom onderzoeken wij regelmatig de woningbehoefte; koop of huur, goedkoop of duur etc. En zijn wij kritisch op grote lijsten met bouwplannen van de verschillende gemeenten. We zien dat er de afgelopen jaren zoveel plannen vertraagden of boterzacht waren, dat de lijsten met échte plannen in de praktijk veel kleiner waren dan de werkelijkheid. Dus een (theoretisch) overproductie dreigde, maar werd nooit realiteit. Nu zien we, na jaren van aanjagen, duwen en trekken dat veel meer plannen in de regio serieus en hard zijn geworden

Samen alert zijn

Dit maakt dat we gezamenlijk alert moeten zijn op wat, hoeveel en voor welke doelgroep we gaan bouwen. In de regio zien we dat er in hoog tempo plannen van zacht naar hard verschuiven. Mede door de goede samenwerking met de provincie. Nu is het moment waarop ieder zich moet beraden op wat klanten nu écht willen! De noodzaak is groot om nogmaals die gemeentelijke woningbouwlijsten kritisch naast woningbehoeftecijfers te leggen. En zachte plannen nog een keer te toetsen op realiteit en behoefte: schrappen maar, zou ik zeggen en de realiteit onder ogen zien als dat nodig is!

Het is dus erg verstandig om per woningmarktgebied opnieuw te kijken en af te stemmen wat we wel gaan bouwen en wat niet, in dit geval dus in het Land van Maas en Waal. Schrap de boterzachte plannen en laten we alstublieft ingaan op de woningbehoefte en de inwoners van West Maas en Waal en hen niet nog langer laten wachten. Hier is jarenlang heel weinig gebouwd.

Groen licht

Even terug naar de sombere wolken boven het Leeuwseveld. Wij gaan daar samen met Van Wanrooij 150 huur- en 450 koopwoningen realiseren. Dit over een periode van circa 10 jaar. Woonbehoeftecijfers geven juist groen licht voor dit plan! Laten we daar ook samen alert op zijn.

 

Deel deze pagina