Start sloop van de Varikse Driehoek Heerewaarden

Publicatiedatum: 24-06-2015

Op dinsdag 23 juni jl. heeft De Kernen samen met alle betrokkenen en belangstellenden het startsein gegeven voor de sloop van de eerste huurwoningen in de Varikse Driehoek in Heerewaarden. Langste bewoonster mevrouw Wijgerse en wethouder Gerard van den Anker gaven een klap op de paal, waarna de kraanmachinist het zware sloopblok losliet. Ook is door de kinderen uit het dorp het bouwbord onthuld met daarop de beelden van de nieuwe Varikse Driehoek. De mensen zijn toegesproken door wethouder Gerard van den Anker, Jan Boot, manager Wonen van Woonstichting De Kernen, Ted van der Netten, directeur van Bouwbedrijf De Vree en Sliepen en Alie Bakkenes van de dorpsraad in Heerewaarden.

“Er is lang over gesproken en we zijn blij dat we nu echt gaan starten met het vernieuwen van de Varikse Driehoek”, vertelt Jan Boot van De Kernen. “Een bijzonder moment voor de bewoners. We slopen niet alleen stenen, maar ook herinneringen.” De sloop betekent voor de huidige bewoners de start van een nieuw begin in de Varikse Driehoek in Heerewaarden. De woningen dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hoewel de bewoners er jarenlang met veel plezier hebben gewoond, is herstructurering noodzakelijk.

Planning
Op dit moment loopt de bestemmingsplanprocedure van de gemeente. Vanaf het einde van dit jaar start Bouwbedrijf De Vree en Sliepen met het bouwen van de eerste woningen. Er worden in totaal 38 nieuwe huurwoningen gebouwd onder de huurgrens en de bouw zal gefaseerd verlopen. Met de bewoners en het dorp is hierover veel overleg geweest en dit heeft geleid tot een plan waar iedereen tevreden over is. Architect Anoul Bouwman uit Heerewaarden heeft de woningen ontworpen in een gevarieerde stijl die mooi aansluit bij het dorp. Urban Jazz is het stedenbouwkundig bureau dat samen met De Kernen en de gemeente het openbare gebied inricht.

 

Sterke kanten van Heerewaarden

Dezelfde middag is ook het bord ‘Heerlijk jezelf in Heerewaarden’ aan de Van Heemstraweg onthuld door de kinderen uit het dorp. Dit bord is gemaakt door de fotograaf Harry Pelgrim uit Heerewaarden en op de foto staan volwassenen en kinderen uit het dorp.

De uiting op het bord is het eindresultaat van uitgebreid onderzoek onder inwoners naar de sterke waarden van Heerewaarden. De waarden ‘vrijheid’ en ‘natuur’ voerden de boventoon in de uitkomsten. Het is een bewuste keuze geweest dit bord samen met het dorp op deze dag te onthullen en daarmee de sterke kanten van het dorp op een positieve manier naar buiten te brengen.  

 

Foto 1: Mevrouw Wijgerse en wethouder Gerard van den Anker geven samen het startsein voor de sloop van de eerste huurwoningen in de Varikse Driehoek in Heerewaarden.

 

Foto 2: Kinderen uit Heerewaarden onthullen het bord ‘Heerlijk jezelf in Heerewaarden’.

Deel deze pagina