Streekhistorisch Museum Tweestromenland – hier om te blijven

Publicatiedatum: 25-10-2010

Dit keer wil ik eigenlijk niet de term leefbaarheid in de mond nemen. Het dreigt een zogeheten containerbegrip te worden; een begrip dat iedereen te pas en onpas gebruikt en niet meer duidelijk is waar het precies om gaat. Maar laat ik u zeggen; voor mij is leefbaarheid wél een begrip waar we duidelijk inhoud aan geven en ik het dus toch gebruik. We doen er als corporatie alles aan, want onze kernen staan onder druk. En met de Haagse tegenwind, moeten we hard fietsen!

Er is steeds minder geld beschikbaar om faciliteiten die het wonen en leven kleur geven, in het leven te houden. Faciliteiten die we, pak ‘m beet, 10 jaar geleden de normaalste zaak van de wereld vonden en voor leven in de brouwerij zorgden. 

Vrijwilligers

Daarom steunt De Kernen het Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Wij hebben meegedaan aan de sponsoractie ‘geef het verleden toekomst’. Het museum is verbouwd en de collecties staan weer op hun plek. Een prachtig voorbeeld hoe dit museum drijft op de inzet van vrijwilligers en de steun van lokale partijen. Nu kan het museum tenminste doorgaan met het ontvangen van groepen, individuele bezoekers en schoolklassen en de centrale functie die het heeft, voortzetten in de toekomst. En dus ook om leefbaarheid in deze vorm te borgen.  

‘Zo wil ik wonen’

Sinds circa vijf jaar werken we ook samen met het Pax Christi College en het Streekhistorisch Museum aan de themaweken ‘zo wil ik wonen’. Jaarlijks geeft een aantal medewerkers van De Kernen les aan middelbare scholieren. De geschiedenis van het wonen, ook lokaal, is één van de thema's. Dit laatste gebeurt in samenwerking met het museum. En ook hierom heeft De Kernen het museum een financiële bijdrage gegeven. 

Gefeliciteerd!

De Kernen feliciteert het museum met de geslaagde verbouwing en heeft respect voor het doorzettingsvermogen van de vele vrijwilligers die hier heel wat uurtjes werk in hebben zitten! Op 23 oktober heeft het museum voor het hele publiek gratis haar deuren geopend. Dat gebeurde mede in het kader van de Gelderse Museum Dag dat het thema ‘ik zie’ had. 

Kijk!

Ik zou tegen iedereen willen zeggen, ga er ook eens naar toe én kijk verder. Zie wat mensen samen bereiken en samen willen: dat het hier leefbaar en leuk blijft!  

Deel deze pagina