Van huis en haard weg

Publicatiedatum: 31-08-2015

Vakantie of op zoek naar een nieuwe toekomst. Voor velen is de vakantie weer achter de rug. Hopelijk heeft u even als ik, los kunnen komen van het werk. Ik was een paar weken aan het rondtrekken in Portugal, een mooi land met grote verschillen tussen rijk en arm. Het was confronterend mensen te zien wonen in erg slechte, kleine huizen om maar eens iets te noemen wat dicht bij mijn vak ligt.

Of uit eten te gaan in een restaurantje waar ze voor jou het licht aan doen en waar een erg oude vrouw de kok is en haar zoon de bediening doet. Wij waren de enige klanten. Ik denk dat ze hier nauwelijks van kunnen leven en zo zag het ook naar uit! Tegelijkertijd zie ik dat de meesten van ons het goed hebben, vergeleken bij die mensen. En ook was er deze vakantie weer een oneindige stroom aan vluchtelingen, die op zoek zijn naar een veilige plek of nieuwe toekomst. Hoe hoog moet de nood zijn om in een bootje te stappen en niet te weten of je Europa wel haalt! Dat raakt mij.  

Wel of geen oorlog

En ook moest ik  denken aan mensen die uit een land komen waar geen oorlog is of waar ze niet vervolgd worden, maar waar ze gewoon geen toekomst zien of geen werk hebben. Dat laatste deed me denken aan hoe sommige mensen naar deze asielzoekers kijken: gelukzoekers, ze komen alleen voor een beter leven naar Europa! Ze kijken met argwaan. Ik denk dan: ik gun iedereen een beter leven. Wat is er mis met het zoeken naar geluk? 

Na de Tweede Wereldoorlog... 

Toen emigreerden veel Nederlanders. Zo ook de broers van mijn opa. Zij vertrokken naar Canada om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Na de oorlogsjaren waarin ze in het verzet zaten, na de watersnood in 1953 waarna ze hielpen ruimen waren ze er klaar mee en wilden weg uit Nederland. En ook vandaag zien we bijvoorbeeld jonge boeren zoals Evert van Benthem of de broer van een medewerker van De Kernen, die vertrekken naar een ander land waar meer grond is en meer mogelijkheden. Die jonge boeren of de emigranten van na de oorlog vinden en vonden we geen profiteurs. Hopelijk werden ze niet met argwaan ontvangen maar met vriendelijkheid. Eerder vonden wij deze mensen dapper, omdat zij naar een ander ver land durfden te gaan, zonder zeker te weten dat het allemaal goed zou gaan. Iets om over na te denken, zou ik zeggen. Wij blijven voor u en voor vluchtelingen graag goede huisvesting bieden.

Marinus Kempe
Directeur-bestuurder

Deel deze pagina