Veel natuur en vrijheid…wie wil er nu niet in Heerewaarden wonen?

Publicatiedatum: 21-10-2014

Heerwaarden , een heerlijkheid op de grens van het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Gelegen op het smalste stukje land tussen de lieflijke rivier de Maas en de druk bevaren Waal. De zeer rijke historie en de van oudsher strategische ligging maken dit dorp uniek. En het heeft ook nog eens zeven forten! Mensen voelen zich er vrij en kennen grote waarde aan die vrijheid én de natuur toe. En dat alles vind je op slechts een steenworp afstand van ‘s lands grootste verkeersader, de A2.

Deze tekst zou ik zo gelezen kunnen hebben in een wervende folder over Heerewaarden. En dat is ook de weg die De Kernen samen met alle belanghebbenden, waaronder de bewoners, gemeente Maasdriel maar ook bijvoorbeeld de Provincie Gelderland in wil slaan. Niet precies zo, maar het is wél belangrijk de spotlights te kunnen zetten op de unieke kwaliteiten van een dorp. Waarin onderscheidt dit dorp zich? Hoe wil dit dorp en haar inwoners graag bekend staan? En zichzelf op de kaart zetten?

De Kernen heeft daarom op eigen initiatief afgelopen zomer een onderzoek uitgevoerd in het kader van kernbranding, of ook wel dorpsmarketing onder de inwoners van Heerewaarden. De inwoners lieten de unieke eigenschappen ‘natuur en vrijheid’ het sterkst naar voren komen…De basis voor een ijzersterk dorpsmerk ligt voor het oprapen, als je het mij vraagt. En wat je ermee kunt? Laten zien wie je bent, wat je in huis hebt! En zorgen dat inwoners zich hierdoor meer gesteund voelen de kracht van het eigen dorp nog beter te benutten en trots te zijn op de eigen woonomgeving. Dit is de leefbaarheidskant. De ‘vastgoedkant’ laat zich ook makkelijk raden; hoe aantrekkelijker het wonen is in een bepaald dorp, hoe beter dit is voor de waarde van zowel huur- als koopwoningen.  

Anders denken, anders doen

Ik heb het wel vaker gezegd, het is een andere tijd nu, die vraagt om anders denken en anders doen. Weg van het denken in verlies. Natuurlijk, we kennen allemaal de realiteit van het afnemen van voorzieningen en de langzame krimp in het gebied. In het licht van demografische ontwikkelingen, kijken wij dan ook zeer zorgvuldig naar onze opgave om het dorp leefbaar en aantrekkelijk te houden. De Varikse Driehoek is wel het beste voorbeeld. Omdat we weten dat er minder vraag aan het ontstaan is, zijn we uiterst voorzichtig in een bouwen van een ‘overschot’. Niemand wil naast een leegstaande woning wonen immers. Daarbij, dit is grote geldverspilling.  

Wat kan er wél?

Als je voorlopig minder terugbouwt na sloop, dan ontstaat er als vanzelf meer ruimte in de Varikse Driehoek. Ik vind dat een uitdaging! Ik moet nu anders kijken naar het plan en krijg ideeën om deze ruimte prachtig in te vullen, en hou daarmee volledig rekening met de sterke merkkwaliteiten ‘natuur en vrijheid’. Dan begint mijn creativiteit echt overuren te maken… Alleen, dit alles wil ik helemaal niet in m’n eentje bepalen natuurlijk. Net als dat de unieke eigenschappen van het dorp niet door De Kernen zijn bepaald… 

Doe eens gek!

Het dorp, de hechte gemeenschap in dit unieke stukje Bommelerwaard, heeft een schone taak. Ik nodig iedereen van harte uit eens na te denken over de invulling van de ruimte die ontstaat bij de Varikse Driehoek. Wat kun je met deze kennis?  Ik daag je uit hier eens met ons over te brainstormen. Er geldt slechts een voorwaarde; alleen positieve en opbouwende reacties kunnen bij ons een toekomst hebben.  Oh ja, en neem de sterke merkkwaliteiten ‘natuur en vrijheid’ erin mee! 

Marinus Kempe

Deel deze pagina