Wetenschappelijk onderzoek naar verhuiswensen West Maas en Waal in relatie tot voorzieningen

Publicatiedatum: 16-01-2014

Begin 2014 doet een student die stage loopt bij Woonstichting De Kernen, wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het verdwijnen van voorzieningen op de verhuiswens van mensen. De student volgt de studie Vastgoed Beheer & Ontwikkeling aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met dit afstudeeronderzoek kan hij zijn masterstudie afronden.

Dit onderzoek levert informatie op over de verhuiswensen in dorpen, waar voorzieningen zouden kunnen verdwijnen. Het wordt een onderzoek dat door zijn algemene opzet bruikbaar is voor alle dorpen in Nederland die te maken hebben of krijgen met verdwijnende voorzieningen.  

Doel

De meeste voorzieningen die verdwijnen, verdwijnen niet in steden, maar in kleinere dorpen waar die voorzieningen minder bestaansrecht hebben. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de invloed die het verdwijnen van voorzieningen heeft op de wens van inwoners om te verhuizen naar grotere dorpen of steden met meer voorzieningen. Met deze kennis kan worden bepaald, hoe er omgegaan moet worden met voorzieningen in (krimp)regio’s en kan een voorzieningenbeleid opgesteld worden. 

Hoe gaat de student aan de slag? 

Voor dit onderzoek gaat hij in circa acht dorpen bij willekeurige mensen in de gemeente West Maas en Waal langs de deur. Hij vraagt deze mensen persoonlijk mee te doen aan dit onderzoek. Mensen die hij niet persoonlijk heeft kunnen spreken, ontvangen een brief met daarin de uitnodiging om mee te doen met het onderzoek en de online enquête in te vullen. Daarnaast kan iedereen die dat wil, en inwoner is van de gemeente West Maas en Waal de enquête invullen door naar de volgende website te gaan: http://www.voorzieningenonderzoek.nl. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter de resultaten van het onderzoek zullen zijn.

Deel deze pagina