Nieuwsbericht

Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Feestelijke oplevering groene Schoolstraat in Zuilichem

Feestelijke oplevering groene Schoolstraat in Zuilichem

Leestijd: 3 min

In de Schoolstraat in Zuilichem heeft Woonstichting De Kernen deze week 12 zeer energiezuinige huurwoningen plus groene tuinen feestelijk opgeleverd. In samenwerking met de aannemer Tankens, Gemeente Zaltbommel, De Tuinen van Appeltern en de bewoners is een toekomstbestendig resultaat behaald; zowel de woningen als de tuinen zijn zeer duurzaam en groen. Bewoners meneer en mevrouw Van de Berg, wethouder Gijs van Leeuwen, Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen, onthulden samen een grote ‘plantensteker’ om hiermee de ‘groene oplevering’ te markeren.  

Bij dit project heeft De Kernen niet alleen aandacht gehad voor de duurzame, zeer energiezuinige woningen, maar ook voor een duurzame buitenomgeving. Zowel de voor- als de achtertuinen zijn klimaatadaptief en duurzaam ontworpen, zodat deze direct het goede kunnen doen; groeien en bloeien. Groene tuinen maken de directe leefomgeving beter bestand tegen hitte en hoosbuien en dragen bij aan het herstel van de biodiversiteit. Huis én tuin zijn op die manier beter voor het klimaat en dragen bij aan een leefbare buurt. De Kernen heeft volgens een doordacht tuinconcept van De Tuinen van Appeltern veel minder bestrating aangebracht en de tuinen beplant met vaste planten en een boom. De bomen heeft gemeente Zaltbommel geschonken. De bewoners hebben allen inspraak gehad over het ontwerp van hun tuin.  

Anders kijken naar een duurzaam huis en tuin
De Kernen heeft bij dit project anders gekeken naar dit nieuwbouwproject. Waar doorgaans vooral de aandacht naar de duurzame prestaties van de woning gaat, is bij dit project de tuin als kans voor duurzame klimaatverbeteringen aangegrepen. Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: “Als we zoveel energie stoppen in het realiseren van zeer duurzame woningen en de buitenruimte niet beetpakken, dan laten we kansen liggen. Omdat hiervoor specifieke kennis en draagvlak nodig waren, zijn wij op zoek gegaan naar samenwerking met de bewoners, De Tuinen van Appeltern en gemeente Zaltbommel. We zijn trots op het resultaat. Ook zijn we dankbaar voor de samenwerking met alle partijen die hierin volhardend zijn geweest. We zijn samen stappen verder gekomen en hebben veel kunnen leren.”  

Doordacht tuinidee
Het concept voor deze groene, klimaatadaptieve tuinen is ontwikkeld door de Tuinen van Appeltern aan de hand van een wensenlijst van De Kernen en de bewoners. De tuinen zijn onderhoudsvriendelijk, klimaatadaptief en dragen bij aan een herstel van de biodiversiteit. Met bewoners zijn afspraken gemaakt over tuinonderhoud.  

Toekomst
De resultaten en inzichten van dit project neemt De Kernen mee voor nieuwe projecten in de toekomst.