Woonstichting De Kernen is nummer één in duurzaamheid woningcorporaties 2021

Publicatiedatum: 01-06-2021

De Kernen is als eerste naar voren gekomen bij een onderzoek naar de meest duurzame woningcorporatie. De duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties 2021 is tot stand gekomen op basis van open data en door het onafhankelijke bureau Republiq gemeten.

De duurzaamheidsprijs is door adviesbureau Republiq in het leven geroepen om koplopers in de corporatiesector aan te moedigen voor de stappen die zij hebben gezet in het terugdringen van het energiegebruik van woningen. Het bureau heeft het energieverbruik van het bezit van de corporaties tussen twee opeenvolgende jaren vergeleken. De benodigde (open) data is door Republiq opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. De gegevens zijn verwerkt tot jaarreeksen die onafhankelijk met elkaar vergeleken konden worden. Op basis van dit vergelijk is een top 50 tot stand gekomen.

Kijk hier naar de prijsuitreiking https://f.io/y2tjfZYy

Zonnepanelen en na-isolaties
De Kernen heeft in de periode 2016 – 2019 fors ingezet op het na-isoleren van woningen én heeft in die periode op circa 3.000 woningen in totaal zo’n 25.000 zonnepanelen gelegd. Martijn de Groof, adjunct-directeur en medeverantwoordelijk voor de duurzame strategie van De Kernen: “In goed overleg met onze Bewonersraad is dit besluit destijds genomen. Wij hebben vaker geluiden van forse besparingen vernomen van onze huurders, maar nu toont onafhankelijk onderzoek de grote besparing nog eens aan. We zijn er blij met deze bevestiging. In 2018 en 2019 hebben wij zo samen met onze huurders al 8% CO2 besparing weten te realiseren.”
Kees den Dekker, adviseur bij Republiq: “Wanneer we het over duurzaamheid hebben, denken we al snel aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. De corporatiesector en haar huurders werken hier hard aan. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen! Daarom vergelijken wij de CO2 reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs!”

Top 10
De top 10 heeft een award in ontvangst mogen nemen. Voor deze duurzame prijs werkte Republiq samen met InnAut. InnAut is een technische sociale onderneming uit ’s-Hertogenbosch die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een baan of opleiding binnen de techniek.

Over Republiq
Republiq is een adviesbureau dat zich richt op vastgoedvraagstukken in het publieke domein. De drijfveer van Republiq is professionalisering van de vastgoedsector. Dit doet zij door het leveren van innovatieve, vaak data-gedreven oplossingen.

 

Deel deze pagina